(30) 686 6013
Garantált
névtelenség
Fizetés
utánvéttel
Termékgarancia
Mennyiségi
kedvezmény

 

Menopauza tünetei

A menopauza, vagy másnéven klimax, egy időszak a nő életében, amelyet a menstruáció teljes megszűnése és terméktelenség jellemez. Ez az időszak általában a 45. és az 55. év körül fordul elő, de sok szakértő már onnantól számítja a menopauza kezdetét amikortól az egyén már nem tapasztalt hüvelyi vérzést legalább egy éve. Néhányan az említett időszakot úgy diagnosztizálják, hogy megvizsgálják a petefészkek által termelt csökkenő hormonok szintjét, mert ez még akkor is pontos adatot szolgáltat, amikor olyan nőkről van szó, akiknek már eltávolították a méhét. Ezért előfordulhat, hogy már 45 éves kor előtt beköszönt a klimax egyes hölgyeknél.

Diagnózis és változások a menopauza során

Menopauza általában egy természetes változás, de a dohányzó egyéneknél valamivel előbb is előfordulhat. A gyorsabb menopauza kezdetre hajlamosak azok a nők is, akiknek eltávolították a petefészkét vagy keresztül mentek bármely típusú kemoterápián, hiszen a menstruáció veszteség, a hormonok csökkenése és az ösztrogén- és progeszteron veszteség a petefészekből történik meg, ami könnyen ellenőrizhető egy szimpla diagnosztikai teszttel.

 

A menopauza általános tünetei

A menopauza fellépése előtt a menstruáció általában rendszertelenné válik, ami azt jelenti, hogy eltarthat több-kevesebb ideig is mint ifjúkorában, a vér áramlása pedig valamivel gyengébb vagy erősebb is lehet. A nők ebben a korszakban hőhullámokat éreznek, amelyek 30 másodperctől 10 percig is eltarthatnak, melyeket gyakran hidegrázás, izzadás és kipirulás kíséri. Körülbelül két év elteltévé az ilyen jelenségek megszűnnek, de könnyen kezdeményezhetik a hüvelyszárazság, alvási problémák és a hangulati változások elejét. A súlyossága minden nőnél másképp alakul, de a menopauzának egy fontos előnye, hogy a fájdalmas menstruációk teljesen megszűnnek.

 

A menopauza leggyakoribb jele a hőhullámok jelenléte. Ezen hőhullámok gyakran párosulnak hirtelen, a felső és/vagy az egész testben fellépő lázzal. Gyakran megváltozik az arc természetes színe is, ami hirtelen kipirult bőrrel és az izzadás legszembetűnőbb jeleivel jelentkezik. A hőhullámok intenzitása az enyhétől a rendkívül erősig terjed, ráadásul a nők többségénél az csak utolsó menstruációt követő egy-két év után kezdenek mutatkozni a tünetek. A tünetek többsége két évig is gondot okozhat, de ahogy telnek az évek, annál kevésbé lesznek intenzívek a hőhullámok .

 

Az ösztrogén és a progeszteron csökkentése maga után vonja azon folyadék elvékonyodását, amely körülveszi a hüvely falát. Ha ez megtörténik, akkor ez ahhoz is vezethet, hogy a hüvely nagyon száraz lesz, ami további viszketést és gyakran szúrós és égő fájdalmat okoz. Ezek különösen kellemetlen tünetek a közösülés alkalmával, mert a penetráció során rengeteg fájdalmat okoznak, és a normális napi tevékenységek közben is egyfajta állandó vizelési inger alakulhat ki, de néha okozhatnak hüvelyi vérzést is. Tudjon meg többet a hüvelyszárazságról és annak megelőzéséről/kezeléséről itt.


A menopauzán keresztülmenő hölgyek esetében teljesen normális a hólyag ellenőrzésének elvesztése. Gyakran érzik az állandó vizelési ingert, akkor is, ha a hólyag nincs teljesen tele, de az is gyakran előfordul, hogy maga a vizelés is égő fájdalmat okoz. Ez azért történik, mert a menopauza során a szövet, a hüvely és a húgycső elveszti a rugalmasságát, elvékonyodik, és maga a medence izmai is meggyengülnek. Ezt az állapotot könnyen lehet orvosolni sok folyadékkal, Kegel-gyakorlatokkal, ügyelve arra, hogy kerüljük az alkoholt fogyasztást.


Az orvosok minden felnőtt embernek ajánlanak legalább hét-nyolc óra alvást éjszakánként, de a klimax közben gyakran előfordul, hogy a nők nehezen alszanak el és/vagy élvezik a párjukkal való közös alvást. Gyakran alvás közben akaratlanul felébrednek, majd nehezen alszanak vissza, ezért nagyon fontos, hogy a jobb alvási szokásokat különböző légzési és relaxációs gyakorlatokkal és rendszeres sporttevékenységgel segítsük. Ha erre odafigyelünk, akkor a testünket jelentős mértékben le tudjuk fárasztani, hogy az alvás ezután egyszerű és zavartalan legyen. Tudjon meg többet az alvászavarokról..


A menopauza idején az teljesen normális, hogy csökken a libidó vagy a szexuális vágy. Ez annak a jele, hogy fizikai változások történnek és e változások magukkal hozzák az ösztrogén hiányát is. Ennek eredményeként csökkenhet a csikló érzékenysége, de késői vagy hiányzó orgazmus és hüvelyszárazság is felléphet. Tudjon meg többet a nemi vágy hiányáról.


Változások a női hormonok ingadozásában befolyásolhatják a menopauza során fellépő érzelmi állapotokat, amelyekhez hozzájárulhat a fokozott ingerlékenység, depresszió és a hangulatváltozás is. Az is előfordulhat, hogy az érzelmek széles skáláját éljük át, mivel az ujjongástól a szorongásig bármilyen érzelmi állapot felléphet a klimaxos hölgyeknél.Tudjon meg többet a menopauza során fellépő depresszióról és hangulatingadozásról.


A menopauza képviselőinél gyakran látható nagyobb súlygyarapodás, de az okait a szakértők még nem fedezték fel. Néhányan a helyzetet hormonális változásokkal magyarázzák, míg mások azon a véleményen vannak, hogy a magasabb testtömeg teljesen normális jele az öregesdésnek, mert a korral lelassul a metabolizmus, ami együtt járhat az izomszövet veszteségével, inzulinérzékenységgel és ebből következtetve a súlygyarapodással. Tudjon meg többet a menopauza során felhalmozódó kilókról. .
Az életkorral megváltozik a haj és a bőr megjelenése is, amihez nagyban hozzájárul a zsírszövet és a kollagén elvesztése, ami miatt a bőr és a haj szárazzá és vékonnyá válik. A hajnál ez a folyamat azért is eltérő, mert az is megeshet, hogy nagymértékben elkezd hullani. Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerülje azon termékeket, amelyek erős vegyi anyagokat tartalmaznak, mert mind a bőrnek és mind a fejbőrnek több kárt okozhatnak.


Menopauza tünetei és kezelése

A Menopauzát általában nem kell különleges eljárások segítségével kezelni, de bizonyos jelek nagyban javíthatók olyan étrend-kiegészítőkkel, amelyek kifejezetten a menopauzás tünetek enyhítésére kerültek forgalmazásra. E mellett fontos az is, hogy hűtött helyeken aludjunk, csak korlátozottan fogyasszunk alkoholt, és ezen felül kerüljük a koffeinfogyasztást és dohányzást is.


Menopauza hosszú távú következménye

Ha a menopauza tüneteit nem enyhíti, akkor nagyobb az esélye a csontritkulásra, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására és az állandó vizelet-inkontinenciára. Alapvető fontosságú, hogy az érintett időszakban a női testben jelentős változások mennek végbe, ezért megfelelőkiegészítők formájában olyan elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag utánpótlás szükséges, amely képes egyensúlyozni a hiányzó hormonok mennyiségét. Ezen felül, ha aktívan kombinálja az egészséges táplálkozást a rendszeres fizikai aktivitással, akkor könnyedén átvészelheti ezeket a nehéz fordulópontokat, hogy végre kézbe vehesse saját élete alakulását.