(30) 686 6013
Garantált
névtelenség
Fizetés
utánvéttel
Termékgarancia
Mennyiségi
kedvezmény

 

ÁLMATLANSÁG ÉS FÁRADTSÁG

Volt már úgy, hogy eleget aludt, fizikailag és szellemileg sem volt olyan fárasztó a napja, de mégis szenvedett a fáradtságtól? Ezt a menopauza tüneteinek lehet jóváírni, de néhány esetben a kimerülés oka máshol is megbújhat.

Fáradtság

Az elviselhetetlen kimerültség és teljes erőtlenség a fáradtság jelei, amik a menopauza során jelentkeznek. Mondhatni, hogy ezek olyan tünetei a fáradtságnak, amelyek az embert fizikailag és pszichésen, hirtelen és gyorsan terheli meg. Bár a fáradtság elsősorban fizikai és szellemi megterhelés után történik meg, a menopauza alatt előfordulhat szinte bármikor, ráadásul néhány esetben még azután is, hogy Ön egy mondjuk viszonylag jó alvási időszakot hagyott maga után. A nők, akiket érint a menopauzás fáradtság és fáradékonyság, valójában egyáltalán nem álmosak, de hiányzik belőlük az energia, és ezért nem tudják folytatni szokásos tevékenységüket sem.

 

Mely tényezők lehetnek okai a fáradtságnak?

A fáradtságot kiválthatják különböző tényezők. Leggyakrabban ezek a stressz és a szorongás, ezért próbálja a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni e tényezők meglétét. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy működése és a vashiány is, melyeknek fő tünete a fáradtság és a kimerültség. Abban az esetben, ha gyakran szembesül ilyen problémákkal, akkor a legjobb, ha ellenőrzi, hogy az Ön kimerültsége valóban a vashiány vagy pajzsmirigy működése eredménye e vagy csak az egyik leggyakoribb menopauzás tünetek egyike. A helyes diagnózis rendkívül fontos, hiszen a fáradtság, amelyet a menopauza okoz sokkal kevésbé súlyos, mint az a fáradtság, amelyet a vas- vagy vérszegénység okoz, mert az utóbbitól nem lehet megszabadulni csak alvással és/vagy pihenéssel.

 

Miért jelentkezik fáradság a menopauza alatt?

Fáradtságot a menopauza idején gyakran magyarázzák a hormonok egyenlőtlenségével, amely ebben az időszakban lép fel. Mivel az ösztrogén szintje folyamatosan változik, az energia szintünk is csökken, így abban a pillanatban, amikor ez az ösztrogén szint egy adott legalacsonyabb állapotot elér, megjelennek a fáradtság és kimerültség jelei is. Ezek a hormonális változások jelentősen befolyásolhatják az alvást oly mértékben, hogy már a korábban rendesen alvó nők is hirtelen problémákat kezdhetnek tapasztalni az alvás és életük egyéb terén is. A kimerültség okai gyakran máshol is rejtőznek, mint például a sok stresszben melyet a nők elég gyakran éreznek. Sokszor megesik memória kihagyás vagy csökkenő szexuális vágy is, amik mind kihatással vannak egy menopauzás hölgyek átlagos jólétére.
 

Az álmatlanság a fáradtság eredménye

A menopauza alatt tényezők tömeges kombinációja vezethet az álmatlanság állapotának kialakulásához, amiket folyamatos éjszakai izzadás és energiahiány is megtűzdel. Ennek eredményeként a nők elég ritkán tudják igazán jól kialudni magukat. A mély alvás bekövetkeztekor a nők sokszor hamar felébrednek és onnantól kezdve az alvás nehéz, gyenge és halovány lesz. Az American Institute felmérése szerint a nők 61%-nak vannak problémái az alvással menopauza során melyek közvetlenül felelősek további nehézségek kialakulása szempontjából: nehezebb koncentráció, illetve csökkenő éberség és reakcióidő. Ezen kívül a menopauzás nők tekintetében gyakran más fizikai terhelés is jelen van, de pszichológiailag is vannak tünetek bőven. Ennek oka a menopauza mellet lehet a magnézium és a B6-vitamin hiánya, és ezért a nőknek az említett vitaminok és ásványi anyagok hiányát helyettesíteni kell különböző étrend-kiegészítőkel, mert különben ezeket a problémákat nem lehet könnyen megoldani.
 

Kezelés és segítség

Abban az esetben, hogyha a vashiány okozza a fáradtságot, akkor azt csak úgy küzdheti le, ha a vasat a szervezetbe kiegészítőként külön viszi be. Ami a fáradtságot illeti, a következő tanácsokkal próbálunk Önnek segíteni:

  1. Jól aludja ki magát. Bár azt gondolhatja, hogy ez magától értetődő, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi alvásra van szükségük. Hét-kilenc óra alvás éjszakánként elengedhetetlen a normális működésért a nap folyamán, így ne hanyagolja el ezt a tényt sem.

  2. Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, hiszen a fáradságot nagymértékben a kiszáradás is okozhatja. Ne felejtse, hogy a bizonyos italok, mint pl. a koffein és az alkohol, dehidratálják a szervezetet, ezért ha iszik ilyen italokat, akkor még több vizet kell fogyasztani. A víz, amelyet a kávé mellé kap, az okkal van ott!

  3. Csökkentse a stressz mennyiségét az életben. Az állandó pánik és aggodalom csak növelik a fáradságot, ezért fontos hogy naponta egyszer olyan tevékenységet végezzen, amit élvez és felszabadul tőle.

  4. Táplálkozzon egészségesen. Ha a szervezetbe egészséges tápanyagokat visz be, akkor így elég energiát kap, és amennyire lehetséges megmenekül a fáradtságtól. A koffein és cukor bevitele lehet, hogy rövidtávon növelik az energia szintet, de hosszútávon nem segítenek.

  5. Az étlapra vigyen a fáradtság tüneteit csökkentő étrend-kiegészítőket is. A leginkább elismert gyógyszerek közé a Syleance és a Menodyne tartozik, amelyeket nem csak könnyű fogyasztani, hanem a szervezetnek is biztosítják a normál működésért felelős tápanyagokat.