(30) 686 6013
Garantált
névtelenség
Fizetés
utánvéttel
Termékgarancia
Mennyiségi
kedvezmény

 

TÚLSÚLY

Puffadás és a túlsúly a menopauza idején sokkal súlyosabb probléma, mint fiatalabb korban, hiszen sokkal nehezebb is megszabadulni a felesleges kilóktól. Viszont, néhány tanács megfogadásával Ön is elindulhat egy sokkal felelősségteljesebb és egészségesebb, és egyben túlsúlymentes, jövő felé.


Túlsúly

Túlsúly a menopauza idején teljesen normális és nagyon gyakori tünet. A nőknél ebben az időszakban sok problémát okoz még azok számára is, akiknél a súly egyébként soha sem okozott gondot. Érdekes, hogy a nők egy része megmenekül a zsír felhalmozódástól a menopauza időszakában, de ezek után jön majd csak a postmenopauzális időszak, ami alatt ez a tényállás teljesen megváltozhat...jobbra vagy épp rosszabbra.

 

A súlygyarapodás leggyakoribb oka

A kilók felszedése a menopauza alatt vagy után rendkívül problematikus és sokkal nagyobb mértékben, mint fiatalabb korban, hiszen a menopauza alatt szerzett kilóktól sokkal nehezebb megszabadulni. A legnagyobb bűnös az ösztrogén szintje, amely a menopauza alatt erősen visszaesik. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a menopauzában lévő nők sokkal többet esznek és kevesebbet mozognak, ami hátrányosan befolyásolja a testtömeget. Ezen kívül az ösztrogén pedig csak segíti ezt a folyamatot, mert csökkenti az metabolizmus működtetését, így a test a bevitt energiát sokkal lassabban emészti meg, mint azelőtt. Az ösztrogén hiánya befolyásolja a cukor alacsonyabb fogyasztását, így az utóbbi tárolódik a szervezetben, ami a kilók felhalmozódásához és azok zsírként való raktározásához vezet.

 

Egyéb okok

Az évek során a túlsúlynak több oka is lehet a menopauzában, amelyek az ösztrogén hiánya mellett más problémákból is eredhetnek:

 1. Sporttevékenység hiánya, amely így is úgy is 60%-ot csökken a kor előrehaladtával egy átlag felnőtt embernél.

 2. Az izomtömeg vesztés lassítja a metabolizmus működését, ezzel lényegesen megnehezítve a súlyvesztést is.

 3. Az energiafogyasztás csökkenése miatt, a fogyás elérése az érettebb években több időt vesz igénybe, ami gyakoribb mozgást igényel valamilyen edzési forma tekintetében. Ügyeljünk az intenzitás növelésére minden egyes gyakorlat után.

 

Kockázatok a felesleges kilogrammok miatt

A megnövekedett testtömeg a menopauza idején különböző tényezők kombinációjának az eredménye, amik fokozottan veszélyessé válhatnak abban az esetben, ha a derék térfogata meghaladja a 90 cm-t. A leggyakoribb súlygyarapodási kockázatok közé tartozik a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség, amelyek súlyosan veszélyeztethetik az egészségét, ezért rendkívül fontos a helyes fellépés a súlygyarapodás megállítása érdekében.

 

Gyakorlatok előnyei

Minél aktívabb vagy, annál kisebb az esélye, hogy a menopauza idején kellemetlenséget okoz a túlsúly. Egy amerikai felmérés, amelyet a Közegészségügyi Intézet végzett a legalább 10 perc aerobic gyakorlatokat végző tesztalanyok körében, arra a következtetésre jutott, hogy már 10 perc napi aktív mozgás is 15 cm hasi térfogat csökkenést eredményezett azokhoz képest, akiknek egyébként nem rendszeres a testmozgásuk. Még ha e tanulmányokat nem is nézzük, az szinte mindenki elismeri, hogy a mozgásnak fontos szerepe van a súlyvesztésben.

Ha fizikailag aktív életet él, nem csak egy szebb testet kap, hanem:

 1. csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét

 2. csökkenti a szívinfarktus kockázatát, a metabolikus szindróma és más szív- és érrendszeri betegségeket

 3. javítja az inzulinrezisztenciát

 4. erősíti az izmokat és ízületeket

 5. javítja az emésztést

 6. csökkenti a potenciális szorongást és a depressziót

 7. javítja az általános egészséget

 

Leginkább ajánlott gyakorlatok a menopauza során:

 1. Erő vagy súlyzós gyakorlatok segítenek több izomtömeget felszedni, amely tovább gyorsítja a metabolizmust és ezen kívül támogatják a csontok egészségét. Ezek a gyakorlatok különösen fontosak, mert az öregedéssel elveszítjük az izomtömegünket és ezért is erősen ajánlott, hogy tornázunk hetente legalább 2-3 alkalommal. És ne aggódjon a monotonitás miatt, hiszen az erő gyakorlatok lehetnek mókásak is, ugyanis ide tartozik a súlyemelés, a jóga és még a kertészkedés is.

 2. Kevésbé igényes aerob gyakorlatok rendkívül jót tesznek az egészségnek, többek között a tüdő és a szív működésének is. Ezek közé tartozik a járás, úszás, kerékpározás, aerobik, tenisz, tánc és minden, amit meg tud csinálni szinte bárhol és bármikor heti alkalommal legalább 30 perc erejéig.

 3. Az egyes sport tevékenységeket tegye hozzá a heti rendhez, amikor csak lehetséges: Mossa meg az autót, játsszon egy ping-pong partit, vagy bújócskázzon a gyermekeivel, unokákkal. A választás az Öné!

 

Tippek a nagyobb siker eléréséhez:

 1. Edzés előtt tartson legalább tíz perc bemelegítést, és e célból válasszon ki egy edzésprogramot, amely lassan és finoman megmozgat minden izmot.

 2. Edzés előtt mindenképp jól melegítsen be, mivel így az izmok később kevesebbet szenvednek és kevésbé éri sokk őket.

 3. Ha új fájdalmat érez, azonnal jelentse orvosának.

 4. Fokozatosan növelje a gyakorlat mennyiségét és intenzitását.

 5. A tornát dobja kicsit fel valamivel, hogy ne végezze mindig ugyanazokat a mozgásokat, mert így gyorsan megunja a testmozgást és akkor rövid időn belül abba is hagyja azt.

 

Tanácsok a táplálkozási szokásokról a menopauza során:

 1. A táplálkozásába vigyen be teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket és sovány fehérjét.

 2. Kerülje a feldolgozott és előre elkészített ételeket.

 3. Ne egyen késő este vagy éjszaka.

 4. Kövesse a megevett kalóriákat vagy erre a célra töltsön le a telefonra/számítógépre külön alkalmazást.

 5. Ha étteremben táplálkozik, a felét vigye haza.

 6. Táplálkozzon többszer kevesebbet.

 7. A táplálkozását egészítse ki étrend-kiegészítő termékekkel, mint pl. Syleance Menocontrol étrend-kiegészítőkkel, amelyek segítenek enyhíteni klimaxos tüneteit emellett biztosítva a kevesebb a puffadást és a jobb emésztést.